4.1     Τα ρυμουλκά θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από έναν φορέα κυβερνητικής πιστοποίησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Π.Δ. 83/2022.

4.2     Απαγορεύεται η δραστηριοποίηση οποιουδήποτε ρυμουλκού με ελκτική δύναμη μικρότερη από τριάντα (30) τόνους.

4.3     Η ελκτική δύναμη του κάθε ρυμουλκού αποδεικνύεται από το Πιστοποιητικό Δοκιμής της Δύναμης Έλξης (Βollard Pull Test Certificate) που εκδίδεται από φορέα κυβερνητικής πιστοποίησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Π.Δ. 83/2022.

4.4     Τα ρυμουλκά θα πρέπει να έχουν πιστοποιημένη πυροσβεστική ικανότητα τουλάχιστον FiFi-1 σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Π.Δ. 83/2022 για την άμεση συνδρομή τους στην αντιμετώπιση περιστατικών πυρκαγιάς σε πλοία και λιμενικές εγκαταστάσεις.

4.5     Η ηλικία των ρυμουλκών που θα δραστηριοποιούνται στον λιμένα δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των τριάντα (30) ετών.

4.6     Για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται η χρήση ρυμουλκών που διαθέτουν για την πρόωσή τους μία μόνο έλικα (μονέλικα).

4.7     Πέραν των προβλεπόμενων στις ανωτέρω παραγράφους, τα ρυμουλκά και οι πλοιοκτήτριες ή διαχειρίστριες εταιρίες αυτών θα πρέπει να συμμορφώνονται με το σύνολο των διατάξεων του Π.Δ. 83/2022.

4.8     Οι πλοιοκτήτριες ή διαχειρίστριες εταιρείες των ρυμουλκών θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση ISO9001 και ISO14001.

4.9     Εφόσον, κατά την κρίση του πλοιάρχου του πλοίου, συντρέχουν εξαιρετικές συνθήκες που δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο το πλοίο και τους επιβαίνοντες σε αυτό, ο πλοίαρχος δύναται να προσδιορίσει τον αριθμό των χρησιμοποιούμενων ρυμουλκών και την ελκτική δύναμη αυτών πέραν των όσων προβλέπονται στο άρθρο 3.


25 σχόλια στο “Άρθρο 4 - Δραστηριοποίηση Ρυμουλκών”

  1. Δευτέρα, 05 Ιανουάριος 2026 14:37
    Ομοίως και στο άρθρο 4 του Κανονισμού δεν υπάρχουν από πλευράς μας παρατηρήσεις. Είναι γεγονός ότι στη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα οι πρόσθετες προβλέψεις του άρθρου 4 εξασφαλίζουν ασφαλείς και σύγχρονες συνθήκες ρυμούλκησης που μπορούν πράγματι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του λιμανιού της Κέρκυρας και των έκτακτων αναγκών που μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκύψουν (βλ. παλιότερα ναυτικά ατυχήματα και πυρκαγιές πλοίων). Με την ευκαιρία, θα επιθυμούσαμε να δηλώσουμε ότι η εταιρεία μας προτίθεται να δραστηριοποιηθεί στο λιμάνι της Κέρκυρας με ρυμουλκά που θα είναι απολύτως ικανά να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις του Κανονισμού.
  2. Δευτέρα, 05 Ιανουάριος 2026 15:05
    Στο άρθρο 4 προβλέπονται οι λοιποί όροι δραστηριοποίησης ρυμουλκών στο λιμάνι της Κέρκυρας. Επί της αρχής, δεν υφίσταται διαφωνία με τις σχετικές προβλέψεις οι οποίες προφανώς αποσκοπούν στην εξασφάλιση συνθηκών παροχής σύγχρονων και ασφαλών υπηρεσιών ρυμούλκησης από ρυμουλκά που δύνανται να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις ιδιαίτερες απαιτήσεις ρυμούλκησης της εποχής μας. Εντούτοις, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Κέρκυρα έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια την εκδήλωση πυρκαγιάς στο κρουαζιερόπλοιο MSC LIRICA που βρισκόταν εντός του λιμένα καθώς και δυο μεγάλα ναυτικά δυστυχήματα με επιβατηγά πλοία σε μικρή απόσταση από το λιμάνι που κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές (NORMAN ATLANTIC και EUROFERRY OLYMPIA). Από τα εν λόγω περιστατικά διαπιστώθηκε η έλλειψη ρυμουλκών με ισχυρή πυροσβεστική ικανότητα που μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους περιστατικά. Επομένως, και με δεδομένο ότι στο λιμάνι της Κέρκυρας καταπλέουν πολύ μεγάλα κρουαζιερόπλοια στα οποία, λόγω του όγκου και των μεγάλων εξάλων τους, η επιχείρηση καταστολής πυρκαγιάς απαιτεί την ύπαρξη ρυμουλκών με ισχυρή πυροσβεστική ικανότητα, κρίνεται εκ μέρους μας αναγκαίο να προβλεφθεί στον Κανονισμό η υποχρέωση των ρυμουλκών του λιμένος σας να φέρουν πυροσβεστικό εξοπλισμό κατηγορίας τουλάχιστον FiFi 1.
  3. Δευτέρα, 05 Ιανουάριος 2026 15:57
    Είμαστε σύμφωνοι και για το άρθρο 4 του Κανονισμού που προβλέπει πρόσθετους όρους πολύ σημαντικούς για την δραστηριοποίηση σύγχρονων ρυμουλκών στο λιμάνι της Κέρκυρας, κατάλληλων να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις ρυμούλκησης και ικανών να φέρουν σε πέρας ακόμη και καταστάσεις ανάγκης που ενδέχεται να παρουσιαστούν στο λιμάνι εξαιτίας περιστατικών κινδύνου (πυρκαγιές κλπ). Εξάλλου, δεν πρέπει να λησμονείται το ιστορικό του λιμανιού και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής της Κέρκυρας σε περιστατικά κινδύνου και ναυτικά ατυχήματα που συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν (NORMAN ATLANTIC, EUROFERRY OLYMPIA, MSC LIRICA) και του ελλειμματικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίσθηκαν. Είναι προφανές ότι χωρίς την ύπαρξη τέτοιων σύγχρονων ρυμουλκών και την παροχή υπηρεσιών ρυμούλκησης δίχως τις πρόσθετες, πολύ ουσιαστικές προβλέψεις του συγκεκριμένου άρθρου, ο εκσυγχρονισμός των ρυμουλκικών υπηρεσιών στην Κέρκυρα δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουμε ότι η εταιρεία μας θα διαθέσει ρυμουλκά πλοία στο λιμάνι της Κέρκυρας που θα καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις του Κανονισμού.
  4. Τετάρτη, 27 Μαϊος 2026 06:48
    1- 4.2 Απαγορεύεται η δραστηριοποίηση οποιουδήποτε ρυμουλκού με ελκτική δύναμη μικρότερη από τριάντα (30) τόνους.

    Δεν αναφέρεται κανένας τέτοιος περιορισμός στο Προεδρικό Διάταγμα 83/2022.

    2- 4.4 Τα ρυμουλκά θα πρέπει να έχουν πιστοποιημένη πυροσβεστική ικανότητα τουλάχιστον FiFi-1 σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Π.Δ. 83/2022 για την άμεση συνδρομή τους στην αντιμετώπιση περιστατικών πυρκαγιάς σε πλοία και λιμενικές εγκαταστάσεις.

    Επιτρέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 83/2022 και FiFi ½. Γιατί να αποκλείεται πυροσβεστική ικανότητα ρυμουλκού σε περίπτωση ανάγκης; Δεν είναι πιο ασφαλές να παρέχεται οποιαδήποτε πυροσβεστική ικανότητα σε έκτακτα περιστατικά;

    3- 4.5 Η ηλικία των ρυμουλκών που θα δραστηριοποιούνται στον λιμένα δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των τριάντα (30) ετών.

    Δεν αναφέρεται κανένας τέτοιος περιορισμός στο Προεδρικό Διάταγμα 83/2022.

    4- 4.6 Για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται η χρήση ρυμουλκών που διαθέτουν για την πρόωσή τους μία μόνο έλικα (μονέλικα).
    Δεν αναφέρεται κανένας τέτοιος περιορισμός στο Προεδρικό Διάταγμα 83/2022.
  5. Τετάρτη, 27 Μαϊος 2026 08:50
    Προς : Οργανισμό Λιμένα Κέρκυρας (ΟΛΚΕ)

    Με την παρούσα θα ήθελα να υποβάλλω τα σχόλιά μου για το υπό διαβούλευση Σχεδίου Κανονισμού για το λιμάνι της Κέρκυρας.
    Στο άρθρο 4 στην παράγραφο 7 αναγράφεται ότι:
    Πέραν των προβλεπόμενων στις ανωτέρω παραγράφους, τα ρυμουλκά και οι πλοιοκτήτριες ή διαχειρίστριες εταιρίες αυτών θα πρέπει να συμμορφώνονται με το σύνολο των διατάξεων του Π.Δ. 83/2022.

    Θα πρέπει κατά συνέπεια να συμμορφώνονται με το ΠΔ 83/2022 και κάποιους επιπλέον όρους που θεσπίζονται από τον ΟΛΚΕ ( 4.2, 4.4, 4.5, 4.6) που δεν περιέλαβε ο νομοθέτης.
    Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ο ΟΛΚΕ θεσπίζει απαιτήσεις που δεν προβλέπονται από το Π.Δ. και προσβάλλουν τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό και δημιουργούν μονοπωλιακές καταστάσεις, που θα αποβούν σε βάρος των συμφερόντων του λιμανιού της Κέρκυρας.

    Παρακαλώ, να εφαρμόσετε τον Νόμο και να αναθεωρήσετε το σχέδιο κανονισμού , καθώς με αυτό θεσπίζετε επιπλέον απαιτήσεις πέραν των προβλέψεων του ΠΔ 83/2022 το οποίο είναι ο σε ισχύ νόμος του Ελληνικού Κράτους, με αποτέλεσμα την υπονόμευση της ελεύθερης οικονομίας και στρέβλωσης της αγοράς.

    Μετά τιμής,
    Δια την ΕΥΡΙΠΟΣ ΡΥΜΟΥΛΚΑ Ν.Ε.
    Cpt Αυλωνίτης Ευάγγελος
  6. Τετάρτη, 27 Μαϊος 2026 08:51
    Πυροσβεστική ικανότητα : Η πολυετής εμπειρία δείχνει ότι κατά την πρόσδεση/απόδεση κρουαζιερόπλοιων δεν έχει παραστεί ποτέ ανάγκη για χρήση πυροσβεστικής συνδρομής.
    Το Π.Δ. 83/2022 δεν θέτει ηλικιακούς περιορισμούς ή όρια ελκτικής δύναμης (bollard pull), εφόσον το ρυμουλκό διαθέτει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από έναν φορέα κυβερνητικής πιστοποίησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Π.Δ. 83/2022. Η εισαγωγή τέτοιων εξαιρέσεων αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας, ευνοεί τη δημιουργία μονοπωλίων και στρεβλώνει την αγορά. Κατόπιν των ανωτέρω, σας καλώ να επανεξετάσετε το σχέδιο κανονισμού, με γνώμονα τη βιωσιμότητα του κερκυραϊκού τουρισμού και τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού.
  7. Τετάρτη, 27 Μαϊος 2026 09:42

    Μετά από τη μελέτη του υπό διαβούλευση Σχεδίου Κανονισμού,εκφράζουμε παρατηρήσεις σχετικά με το άρθρο 3 & 4 και ειδικότερα:
    1- 4.2 Απαγορεύεται η δραστηριοποίηση οποιουδήποτε ρυμουλκού με ελκτική δύναμη μικρότερη από τριάντα (30) τόνους.

    Δεν αναφέρεται κανένας τέτοιος περιορισμός στο Προεδρικό Διάταγμα 83/2022.

    2- 4.4 Τα ρυμουλκά θα πρέπει να έχουν πιστοποιημένη πυροσβεστική ικανότητα τουλάχιστον FiFi-1 σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Π.Δ. 83/2022 για την άμεση συνδρομή τους στην αντιμετώπιση περιστατικών πυρκαγιάς σε πλοία και λιμενικές εγκαταστάσεις.

    Επιτρέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 83/2022 και FiFi ½. Γιατί να αποκλείεται πυροσβεστική ικανότητα ρυμουλκού σε περίπτωση ανάγκης; Δεν είναι πιο ασφαλές να παρέχεται οποιαδήποτε πυροσβεστική ικανότητα σε έκτακτα περιστατικά;

    3- 4.5 Η ηλικία των ρυμουλκών που θα δραστηριοποιούνται στον λιμένα δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των τριάντα (30) ετών.

    Δεν αναφέρεται κανένας τέτοιος περιορισμός στο Προεδρικό Διάταγμα 83/2022.

    4- 4.6 Για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται η χρήση ρυμουλκών που διαθέτουν για την πρόωσή τους μία μόνο έλικα (μονέλικα).
    Δεν αναφέρεται κανένας τέτοιος περιορισμός στο Προεδρικό Διάταγμα 83/2022.

  8. Τετάρτη, 27 Μαϊος 2026 10:24
    Με την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 83/2022 θεσπίστηκαν από την
    Πολιτεία αυστηροί κανόνες για την λειτουργία και την ασφάλεια των Ρυμουλκών,
    που συντελούν σε μεγάλο βαθμό στον απρόσκοπτο είσπλου και έκπλου των
    πλοίων στα Ελληνικά Λιμάνια και εν προκειμένω στο λιμένα της Κέρκυρας και
    στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Από τη μελέτη του υπό διαβούλευση Σχεδίου Κανονισμού, που έχει
    αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα σας, προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά με την
    ενσωμάτωση όρων οι οποίοι σαφώς δεν προβλέπονται ούτε από την Ισχύουσα
    Νομοθεσία, δηλαδή το ΠΔ 83/2022 και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/352 της
    Ευρωπαϊκής Ένωσης .
    Ειδικότερα, όροι ότι τα ρυμουλκά θα πρέπει να έχουν
    πιστοποιημένη πυροσβεστική ικανότητα τουλάχιστον FiFi-1.,η απαγόρευση
    δραστηριοποίησης οποιουδήποτε ρυμουλκού με ελκτική δύναμη μικρότερη από
    τριάντα (30) τόνους, η μη χρήση ρυμουλκών που διαθέτουν για την πρόωσή τους
    μία μόνο έλικα (μονέλικα) και ότι η ηλικία των ρυμουλκών που δραστηριοποιούνται
    στο λιμάνι της Κέρκυρας δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 30 ετών, έρχονται
    σε ευθεία αντίθεση με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα 83/2022 και τον Κανονισμό
    (ΕΕ) 2017/352, που εισάγει ενιαίους κανόνες για το σύνολο των κρατών μελών
    της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Τέτοιοι
    περιορισμοί δεν είναι εφαρμόσιμοι, δεν είναι αναλογικοί, προσβάλλουν τον
    ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό και το συμφέρον του λιμένος και δημιουργούν
    μονοπωλιακές καταστάσεις με κατακόρυφη αύξηση του κόστους προσέγγισης των
    κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Κέρκυρας , χωρίς σε καμία περίπτωση οι
    υφιστάμενες συνθήκες λειτουργίας και οι απαιτήσεις του λιμένα γενικά να μπορούν
    να το δικαιολογήσουν .
    Η ασφάλεια δεν κρίνεται από την ηλικία του ρυμουλκού ούτε και από το εάν είναι
    μονέλικο αλλά από την συμμόρφωσή του με τον διεθνή και ελληνικό νόμο και τις
    πιστοποιήσεις και την επιχειρησιακή του ικανότητα. Η πυροσβεστική ικανότητα
    τουλάχιστον FiFi -1 υπερβαίνει τις απαιτήσεις του ΠΔ 83/2022, που απαιτεί
    πυροσβεστική ικανότητα FiFi - ½, και δεν λαμβάνει το Σχέδιο Κανονισμού υπόψη
    ότι σχεδόν όλα τα κρουαζιερόπλοια που έρχονται στο λιμάνι της Κέρκυρας είναι
    σύγχρονα πλοία που διαθέτουν τα δικά τους μέσα πυρασφάλειας που είναι
    πιστοποιημένα και είναι τα πλέον εξελιγμένα για την άμεση αντιμετώπιση κινδύνων
    πυρκαγιάς τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους όσον και κατά την παραμονή
    τους στο λιμάνι. Επίσης, όλα πλέον τα κρουαζιερόπλοια διαθέτουν έλικες πλευρικής
    ώσης και ως εκ τούτου χρειάζεται μικρότερη συνολική απαιτούμενη δύναμη έλξης
    και μικρότερος ελάχιστος αριθμός ρυμουλκών, τόσο κατά την πρόσδεση όσο και
    την απόδεσή τους με καιρικές συνθήκες 4-6 μποφόρ. Καιρικές συνθήκες πέραν των
    6 μποφόρ είναι εξαιρετικά σπάνιες στο λιμάνι της Κέρκυρας.
    Φρονούμε ότι οι απαιτήσεις που θα θεσπίσετε με το υπό διαβούλευση Σχέδιο
    Κανονισμού ως οι υπεύθυνοι για τη παροχή των λιμενικών Υπηρεσιών θα πρέπει
    να συμβάλλουν στην υψηλή ποιότητα των λιμενικών υπηρεσιών και δεν θα πρέπει
    να δημιουργούν εμπόδια και αποκλεισμούς στην αγορά.
    Έχοντας τη θεσμική υποχρέωση ως φορέας να υποβάλουμε τις απόψεις μας,
    παρακαλούμε να τις λάβετε υπόψη σας και να προχωρήσετε στις ενδεδειγμένες
    αλλαγές του Σχεδίου του Κανονισμού, ως προς τα προαναφερθέντα ζητήματα
    (ηλικία ρυμουλκών/μονέλικα/πυροσβεστική ικανότητα/ ελκτική ικανότητα όχι
    μικρότερη των 30 τόνων/συνολική απαιτούμενη δύναμη έλξης σε συνδυασμό με τον
    αριθμό των ρυμουλκών) έτσι ώστε να προσαρμοστεί τόσο με τις επιταγές της
    Εθνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας όσο και με τις πραγματικές ανάγκες και
    συνθήκες λειτουργίας του λιμανιού της Κέρκυρας, σεβόμενοι την αρχή της
    αναλογικότητας, του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού, χωρίς αποκλεισμούς, με
    γνώμονα το συμφέρον της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας του λιμένα και των
    ρυμουλκικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.
  9. Πέμπτη, 28 Μαϊος 2026 08:30
    Με βάσει την εμπειρία μας από τον Κανονισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, που ήδη εφαρμόζεται, σε σχέση με το προτεινόμενο Σχέδιο Κανονισμού του λιμένος Κέρκυρας, το οποίο είναι σε διαβούλευση, έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα :
    1)Από τη νομοθεσία και συγκεκριμένα από τις διατάξεις του ΠΔ 83/2022 δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο ούτε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο συνάγεται ότι μπορεί ο Φορέας Διαχείρισης του λιμένος να επιβάλει όρους που δεν προβλέπονται, αυθαίρετα και βέβαια χωρίς να του παρέχεται τέτοιου είδους εξουσιοδότηση. Αντιθέτως, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 5 του ΠΔ 83/2022, ο Φορέας συντάσσει κανονισμό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην νομοθεσία λαμβάνοντας, κυρίως υπόψη, πέραν των αναφερομένων στο άρθρο 9 παρ. 5 του ΠΔ 83/2022, ειδικούς περιορισμούς που τίθενται από:,αα) τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά κάθε λιμένα ή εγκατάστασης, αβ) τη χωροταξική τους διαμόρφωση, αγ) τις καιρικές συνθήκες λειτουργίας του λιμένα, αδ) την πυκνότητα της θαλάσσιας κυκλοφορίας, αε) το είδος και τα χαρακτηριστικά των πλοίων και των φορτίων τους, αστ) τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις πρόσθετες δυνατότητες των ρυμουλκών, όπως αυτά καθορίζονται από την κείμενη εθνική και διεθνή νομοθεσία, αζ) τη συμμόρφωση με τα συστήματα ασφαλούς διαχείρισης των ρυμουλκών, συμπεριλαμβανομένων των αξιολογήσεων κινδύνου. Όπως είναι εμφανές, δεν παρέχεται η παραμικρή δυνατότητα στο Φορέα να αποκλείσει ρυμουλκά, τα οποία είναι πλήρως προσαρμοσμένα με την Ελληνική Νομοθεσία και τον Κανονισμό 2017/352 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας μονοπωλιακές καταστάσεις και προσβάλλοντας την αρχή της αναλογικότητας και τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό
    2) Όροι όπως α) απαγορεύεται η δραστηριοποίηση οποιουδήποτε ρυμουλκού με ελκτική δύναμη μικρότερη από τριάντα (30) τόνους, β) η ηλικία των ρυμουλκών που θα δραστηριοποιούνται στον λιμένα δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των τριάντα (30) ετών και γ) ότι δήθεν για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται η χρήση ρυμουλκών που διαθέτουν για την πρόωσή τους μία μόνο έλικα (μονέλικα) είναι απολύτως εκτός νομιμότητας και βασιμότητας.
    Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η παράλογη απαίτηση τα ρυμουλκά να διαθέτουν πυροσβεστική ικανότητα επιπέδου FIFI 1 τουλάχιστον, τη στιγμή που δεν υφίστανται στο λιμένα Κέρκυρας Διυλιστήρια ή σταθμοί Εξόρυξης υδρογονανθράκων και ενώ το άρθρο 11 του ΠΔ 83/2022 περιγράφει ακριβώς τις απαιτούμενες σε αυτές τις εξειδικευμένες περιπτώσεις πυροσβεστικές απαιτήσεις. Προκαλεί εντύπωση ότι στον αντίστοιχο κανονισμό του ΟΛΠ αλλά και του Λιμενικού Ταμείου Ηλείας (Κατάκολο), που είναι λιμάνια στα οποία καταπλέουν τα ίδια πλοία με το λιμάνι σας, αυτή η απαίτηση απουσιάζει, ενώ στη περίπτωση της Κέρκυρας με τη σαθρή αιτιολογία να μπορεί να γίνει κατάσβεση στα 46 μέτρα ύψος, αυτός προτείνεται προς υποβολή, ενώ παγκοσμίως δεν υπάρχουν αναφορές για τέτοια αποτελεσματικότητα. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι κύρια δραστηριότητα των ρυμουλκών είναι η ρυμούλκηση και η συνοδεία των πλοίων και όχι η πυρόσβεση καθώς και ότι τα πληρώματα των ρυμουλκών δεν είναι πυροσβέστες και δεν διαθέτουν την απαιτούμενη προς τούτο γνώση.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
    Στα λιμάνια που οι κανονισμοί δεν επέβαλαν καταχρηστικούς όρους, όπως στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης και του Πειραιά , τέθηκαν ουσιαστικοί όροι ασφαλείας και ξεκάθαροι κανόνες δραστηριοποίησης των ρυμουλκών, με αποτέλεσμα να ενταθεί ο ανταγωνισμός προς όφελος των χρηστών του λιμένα αφού το επίπεδο παρεχόμενων Υπηρεσιών έγινε υψηλότερο αλλά και το κόστος δεν ανέβηκε.
    Αντιθέτως σε λιμάνια που έθεσαν παρόμοιους όρους με τους προτεινόμενους στο σχέδιο Κανονισμού Ρυμουλκήσεων του ΟΛΚΕ δημιουργούνται μονοπωλιακές καταστάσεις, προσβάλλεται ο ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός και η αρχή της αναλογικότητας και το κόστος των παρεχόμενων Υπηρεσιών Ρυμούλκησης αναπόφευκτα θα εκτοξευθεί.
    Ως εκ τούτου, προτείνουμε να μην υιοθετηθούν τα ανωτέρω που εμπεριέχονται στις προβλέψεις του Σχεδίου Κανονισμού σας (ηλικία, ελκτική δύναμη, μονοπρόπελα, πυροσβεστική ικανότητα FIFI 1) και ο Κανονισμός που θα υιοθετηθεί να είναι συμμορφωμένος με το ΠΔ 83/2022 και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/352.

    Με εκτίμηση,
    Χατζηγαβριηλ Γαβριήλ
  10. Παρασκευή, 29 Μαϊος 2026 03:51
    Σχετικά με το θέμα της ελκτικής δύναμης σχολιάσαμε αναλυτικά στα περί του άρθρου 3.

    Αναφορικά με την απαίτηση αυξημένης πυροσβεστικής ικανότητας FiFi 1:
    Η απαίτηση περί αυξημένης πιστοποιημένης πυροσβεστικής ικανότητας FiFi1, η οποία καθίσταται δυνάμει του προτεινόμενου Κανονισμού υποχρεωτική για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες ρυμουλκών σκαφών που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι Κερκύρας, επιβάλλει πυροσβεστική ικανότητα μεγαλύτερη κατά είκοσι (20) φορές από την ήδη ισχύουσα δυνάμει του Π.Δ. 379/1996, που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή για τον πυροσβεστικό εξοπλισμό των ρυμουλκών σκαφών, όπου προβλέπεται ελάχιστη απαίτηση παροχής νερού 120 κυβικών/ώρα, χωρίς αυτή να παρίσταται σε καμία περίπτωση αναγκαία και απαραίτητη, ενώ αντίστοιχη υποχρέωση δεν εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή σε κανένα άλλο λιμάνι της χώρας, ούτε καν σε πολλαπλάσιας επικινδυνότητας εγκαταστάσεις.

    Περαιτέρω, η υποχρέωση αυξημένης πιστοποιημένης πυροσβεστικής ικανότητας κατηγορίας FiFi 1 θεμελιώνεται πράγματι νομοθετικά για λόγους ασφαλείας στο Π.Δ. 83/2022, πλην όμως το πεδίο εφαρμογής της ρυθμίζεται ρητά στο άρθρο 11 § 1 ΠΔ 83/2022 κατά τρόπο ώστε να καταλαμβάνει ad hoc και δη κατά τρόπο ανεπίδεκτο γενίκευσης, αποκλειστικά τα ρυμουλκά που επιχειρούν σε ειδικές εγκαταστάσεις, όπως διυλιστήρια, προβλήτες επικίνδυνων φορτίων, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών κλπ. καθώς και όσα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην κατάσβεση πυρκαγιών σε πλοία και προβλήτες. Η (εξαιρετικού χαρακτήρα) ρύθμιση αυτή είναι φυσικά δικαιολογημένη ενόψει της ιδιαίτερης δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα σε τέτοιες ειδικές εγκαταστάσεις και της φύσης των μεταφερόμενων υλικών και φορτίων, συντρέχει υψηλότερος κίνδυνος περιστατικών πυρκαγιάς σε πλοία και προβλήτες λιμένων, ώστε να καθίσταται απαραίτητος ο επαρκής πυροσβεστικός εξοπλισμός των ρυμουλκών, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε τέτοιες πιθανές καταστάσεις.

    Εντούτοις, ακριβώς λόγω του εξαιρετικού της χαρακτήρα η ρύθμιση αυτή είναι ανεπίδεκτη γενίκευσης. Αντιθέτως, εξ αντιδιαστολής αναδεικνύει ότι η κατοχή εξειδικευμένου πυροσβεστικού εξοπλισμού δεν ανάγεται στην κύρια και συνήθη δραστηριότητα των ρυμουλκών και ότι αντίστοιχα η έλλειψη τέτοιου εξοπλισμού δεν μπορεί να καταλήγει στο συλλήβδην και οριζόντιο αποκλεισμό ενός ρυμουλκού από την αγορά, αλλά μόνον από την παροχή των υπηρεσιών του στις συγκεκριμένες, περιοριστικά απαριθμούμενες εγκαταστάσεις και περιστάσεις που προβλέπονται από το άρθρο 11 § 1 ΠΔ 83/2022.

    Σημειώνουμε το γεγονός ότι η πυροσβεστική ικανότητα FiFi 1 που αξιώνει ο προτεινόμενος Κανονισμός για όλα ανεξαιρέτως τα φορτία και όχι μόνον τα εύφλεκτα, δεν συνιστά απλώς υπερβολή σε σχέση με τις διατάξεις του Π.Δ. 83/2022 (που απαιτούν την πυροσβεστική ικανότητα αυτή μόνον σε ειδικές περιπτώσεις φορτίων) αλλά επιπρόσθετα ουδεμία σχέση έχει με την κατά προορισμό συνήθη χρήση των ρυμουλκών, που είναι φυσικά η παροχή υπηρεσιών ρυμούλκησης και όχι πυρόσβεσης.
    Επειδή για τη συγκεκριμένη απαίτηση υιοθετήσατε σχετική πρόταση της μελέτης, σημειώνεται ότι ο μελετητής για να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα εξοπλισμού FiFi 1 για δήθεν λόγους ασφαλείας, επικαλείται την ανεπαρκή προβολή ύδατος έναντι υπερκατασκευών κρουαζιεροπλοίων ύψους 45 μ.
    Ωστόσο σύμφωνα με τον οικείο Κανονισμό των LLOYD’S 7.3, η προβλεπόμενη επιχειρησιακή ικανότητα κατηγορίας ½ FiFi 1 καλύπτει ήδη ύψος προβολής της τάξεως των 45 μ. Συνεπώς ο ισχυρισμός περί επιχειρησιακής ανεπάρκειας του ½ FiFi 1 δεν τεκμηριώνεται τεχνικά.

    Αναφορικά με το θέμα του ηλικιακού κριτηρίου των ρυμουλκών πλοίων:
    Περαιτέρω, στο άρθρο 4 .5 του προτεινόμενου Κανονισμού προβλέπεται ότι η ηλικία των ρυμουλκών που θα δραστηριοποιούνται στον λιμένα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα τριάντα (30) έτη. Η απολύτως αυθαίρετη εισαγωγή ηλικιακού περιορισμού τριάντα (30) ετών για τα ρυμουλκά σκάφη, δημιουργεί αναιτιολόγητα και παράνομα φραγμούς στην πρόσβαση και παραμονή στην σχετική αγορά ρυμουλκών, δεδομένου ότι οδηγεί σε αναγκαστική απόσυρση σκάφη άνω των 30 ετών, χωρίς την αξιολόγηση κανενός επιπρόσθετου κριτηρίου, τη στιγμή μάλιστα που γίνεται καθολικά δεκτό στους οικείους επιστημονικούς κλάδους, ότι η ηλικία των σκαφών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ανεξάρτητο κριτήριο, δυνάμενο να επιτρέψει ή να απαγορέψει τη δραστηριοποίησή τους.

    Εξάλλου, σε καμία απολύτως νομοθετική διάταξη δεν τίθεται κανένας ηλικιακός περιορισμός για οποιαδήποτε κατηγορία πλοίων, ακόμη και δεξαμενόπλοιων και και επιβατικών ή κρουαζιερόπλοιων, που παρουσιάζουν πολλαπλάσια επικινδυνότητα.
    Την καθολική παραδοχή ότι το ηλικιακό κριτήριο δεν σχετίζεται με την ναυτική ασφάλεια και δεν αποτελεί ενδεδειγμένο κριτήριο αξιοπλοΐας, υιοθετεί και το ίδιο το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας στο σχετικό με αριθ. 2133.1/10022/2021/09-02-21 έγγραφό του, στο οποίο μάλιστα αποφάνθηκε ότι ένας τέτοιος ηλικιακός περιορισμός όχι μόνο δε βρίσκει έρεισμα σε καμία εγχώρια νομοθετική διάταξη, αλλά ότι επιπλέον συνιστά απαγορευμένη διάκριση και προσκρούει στις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/359.

    Άλλωστε, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (Προεδρικό Διάταγμα 83/2022, άρθρο 4), η δραστηριοποίηση ρυμουλκών σκαφών επιτρέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι αυτά φέρουν σχετική πιστοποίηση καταλληλότητας, για τη δε απόκτηση της πιστοποίησης αυτής, το ρυμουλκό πρέπει συμμορφώνεται με τις ελάχιστες τεθείσες νομοθετικά απαιτήσεις, αναφορικά με τη συντήρηση, την ποιότητα του σκάφους, τα πρότυπα και τη διαθέσιμη τεχνολογία. Στον βαθμό λοιπόν που ένα ρυμουλκό πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, που απαιτούνται για την πιστοποίησή του, κρίνεται ως απολύτως κατάλληλο και ικανό να συνεχίσει τη δραστηριοποίησή του, ανεξαρτήτως της ηλικίας του. Τούτο δε ισχύει και αντίστροφα, καθόσον είναι δυνατό ένα ρυμουλκό, νεότερο ακόμη και από το αυθαίρετο ηλικιακό όριο των τριάντα ετών που θεσπίζει ο Κανονισμός, να είναι ακατάλληλο και μη ασφαλές για χρήση, εφόσον δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοποίησης.
    Επειδή είναι προφανές ότι και για την απαίτηση αυτή υιοθετήσατε τη σχετική πρόταση της μελέτης επισημαίνουμε ότι η επίκληση του μέσου όρου ηλικίας του στόλου ως τεκμήριο τεχνικής ακαταλληλότητος μετα τα 30 έτη είναι μεθοδολογικά εσφαλμένη και τεχνολογικά ατεκμηρίωτη. Το ότι ο μέσος όρος ηλικίας του Ευρωπαϊκού στόλου είναι 27 έτη δεν τεκμηριώνει όριο απόσυρσης στα 30 έτη, αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνει ότι σημαντικό μέρος του Ευρωπαϊκού στόλου λειτουργεί με πλοία ηλικίας άνω του ορίου αυτού.