1959
01 Ιανουαρίου 1959

Στο λιμάνι... Κέρκυρα 1959

Στο λιμάνι... Κέρκυρα 1959

1956
01 Ιανουαρίου 1956

O «Ευβοϊκός»

Ο «Ευβοϊκός» αποπλέει από το Παλιό Λιμάνι. Σε δεύτερο πλάνο το Υ/Κ «Βασίλισσα Φρειδερίκη» με τα σινιάλα της Home Lines του Ευγενίδη
1940
01 Νοεμβρίου 1940

1η Νοεμβρίου 1940

Κατά τη διάρκεια ιταλικού βομβαρδισμού πλήττεται η παραλιακή ζώνη ενώ τα νερά που ανασηκώθηκαν από βόμβες που έπεσαν ανάμεσα Βίδο και Λιμάνι, μόλις έχουν καταλαγιάσει.
28 Οκτωβρίου 1940

28η Οκτωβρίου 1940

Ιταλικό αεροσκάφος υπερίπταται του Λιμανιού (διακρίνεται μισοβουλιαγμένη η Προύσσα στο Καφέ Γυαλί)
01 Ιανουαρίου 1940

Προπολεμικά

Προπολεμικά: Απόπλους του Ε/Γ Φρίντων. Στο φόντο ελληνικά πολεμικά (αριστερά το Θ/Κ Αβέρωφ)
1930
01 Ιανουαρίου 1930

Το λιμάνι της Κέρκυρας το 1930

Η περιοχή του λιμανιού περί το 1930. Σε πρώτο πλάνο δεξιά ο μαρκάς.Στο βαθος το σέρβικο τουριστικό «Βασίλισσα Μαρία» και αριστερά γερμανικό ποστάλι. Το κτίριο των ΤΤΤ δεν έχει οικοδομηθεί ακόμα.
1928
01 Ιανουαρίου 1928
πηγή: corfuhistory.eu

Το Λιμάνι της πόλης της Κέρκυρας είναι το κύριο Λιμάνι του νησιού καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των βόρειων παραλίων της πόλης και αποτελεί την κύρια πύλη ανεφοδιασμού του νησιού με αγαθά, την πρώτη για διακίνηση ανθρώπων και την δευτερη για την διακίνηση τουριστών .

Η αναπτυξιακή δυναμική του Λιμανιού της Κέρκυρας συνδέεται ευθέως με την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουριστικού τομέα , κύρια με την κρουαζιέρα αλλά και με το γιώτιγκ.

Κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 έχουν ήδη ενταχθεί και είναι στο στάδιο της αποπεράτωσης τα ακόλουθα έργα :

  1. Για τον τομέα κρουαζιέρας η επέκταση του προσήνεμου μόλου κατά 430 μ. με προϋπολογισμό 18.384.700€. Η επέκταση θα δώσει την δυνατότητα παραβολής ακόμη 2 έως 3 κρουαζιερόπλοιων.
  2. Για τον τομέα του γιώτιγκ η κατασκευή τουριστικού καταφυγίου περίπου 80 θέσεων για μικρά και μεσαία σκάφη στο παλιό λιμάνι της Κέρκυρας (θέση Σπηλιά) ουσιαστικά μέσα στην καρδιά της πόλης με προϋπολογισμό 11.730.009 €.
  3. Ο υπήνεμος Ανατολικός μόλος στον οποίο μα μεταφερθούν οι γραμμες εσωτερικού ώστε να διαχωριστούν πλήρως οι λειτουργίες του λιμανιού για καλύτερη εξυπηρέτηση και των δύο (Κρουαζιέρα και πορθμειακές γραμμές), με προϋπολογισμό 10.102.608 €.
  4. Η απόκτηση πιστοποιητικού περιβαλλοντικής διαχείρισης του Λιμανιού (EMAS) σαν πρώτο βήμα ώστε το λιμάνι να χαρακτηριστεί «Πράσινο Λιμάνι».
  5. Ο στρατηγικός στόχος για το μέλλον είναι η προσέλκυση ακόμη περισσοτέρων κρουαζιερόπλοιων και η επιλογή της Κέρκυρας ως λιμανιού εναρξης και λήξης κρουαζιερών (home port).

Ο στόχος αυτός συνεπάγεται :

  1. Την συνεχή βελτίωση των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης και ασφαλείας ώστε να επιταχύνεται η κίνηση των επισκεπτών μέσα στο λιμάνι.
  2. Την συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της Κέρκυρας ως προορισμού.
  3. Την προβολή των θετικών στοιχείων του νησιού και του λιμανιού (Διεθνές αεροδρόμιο, πόλη μνημείο ΟΥΝΕΣΚΟ, φυσική ομορφιά, ξενοδοχειακή υποδομή) σε σχέση με την κρουαζιέρα.

Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία ώστε το λιμάνι της Κέρκυρας αλλά και τα υπόλοιπα λιμάνια δικαιοδοσίας ΟΛΚΕ να δανειοδοτηθούν για υδατοδρόμια (εγκατάσταση υδροπλάνων). Τα οποία θα δώσουν ώθηση τόσο στην κρουαζιέρα όσο Γενικότερα και στον τομέα του Τουρισμού.

Μεσοπρόθεσμα και εφ όσον η επισκεψιμότητα από κρουαζιερόπλοια συνεχίζει να αυξάνεται θα χρειαστεί ένας δεύτερος επιβατικός σταθμός πάνω στην προβλήτα με σύστημα σύνδεσης με το πλοίο (τύπου φυσούνας αεροδρομίου) για να βελτιωθούν οι συνθήκες από-επιβίβασης των επισκεπτών.

Στον τομέα του γιώτιγκ η κατασκευή εγκατάστασης ελλιμενισμού (μαρίνας) για σουπερ γιώτ (30 έως 145 μ. μήκους) και μικρά κρουαζιερόπλοια.

Στον τομέα της προβολής η συμμετοχή του ΟΛΚΕ σε διεθνής εκθέσεις κρουαζιέρας και η πίεση στους τοπικούς φορείς ώστε να συμμετάσχουν και αυτοί στην προβολή του νησιού ως προορισμού κρουαζιέρας.

Με την ολοκλήρωση των έργων θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο λιμενικό συγκρότημα,ικανό να ανταποκριθεί πλήρως στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες στον τομέα της κρουαζιέρας με το ενδεχόμενο η Κέρκυρα να γίνει κόμβος κρουαζιέρας (Hub)για την κεντρική Μεσόγειο.

Διοίκηση

Η σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΚΕ Α.Ε. έχει ως εξής:
1. Ζερβόπουλος Σπυρίδων, Διευθύνων Σύμβουλος
2. Χονδρογιάννης Γεώργιος , Πρόεδρος Δ.Σ.
3. Μπαμπάκος Δημήτριος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
4. Αργυρός Σπυρίδων, Μέλος
5. Απέργης Δημήτριος, Μέλος
6. Λιάγκος Αθανάσιος, Μέλος

Οργανόγραμμα Υπηρεσιών

Διευθύντρια Οργανισμού : Μαρτζούκου Βασιλική, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τεχνική Υπηρεσία

Χειρδάρης Άγγελος (Πολιτικός Μηχανικός MSc), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μπατσούλης Αριστείδης (Μηχανολόγος Μηχανικός MSc), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Βασιλάκης Ιωάννης (Ηλεκτρολόγος)

Γραμματεία-Πρωτόκολλο- Οικονομικές Υπηρεσίες

Παπίρης Χρήστος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νικομάνης Ιωάννης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Παγκράτη Ανδρονίκη, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κουρής Κωνσταντίνος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Νομική Υπηρεσία

Στατήρης Ιωάννης (Δικηγόρος), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε. (Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε.) είναι Ανώνυμη Εταιρεία με μόνο μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο. Ο "Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε." διαχειρίζεται το λιμάνι της Κέρκυρας, τα τρία λιμάνια των Παξών, το λιμάνι των Οθωνών το λιμάνι της Ερείκουσσας, αλλά και ένα σημαντικό μέρος του θαλάσσιου μετώπου της πόλης της Κέρκυρας. Η κύρια αποστολή του "Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε." και η βασική πηγή εσόδων του είναι η λειτουργία του λιμανιού της Κέρκυρας το οποίο αποτελεί βασική πύλη εισόδου στο νησί τόσο για άτομα όσο και για εμπορεύματα. Τα τελευταία τρία χρόνια από το λιμάνι της Κέρκυρας διακινούνται κατά μέσο όρο (εκτός κρουαζιερόπλοιων)ÂÂ 1.300.000 επιβάτες και 536.000 οχήματα ενώ το επισκέπτονται 485 κρουαζιερόπλοια με 640.000 επιβάτες. Ο μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών την ίδια περίοδο ανέρχεται σε 2.900.000 € . Ο "Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε." διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο και Πρόεδρο / Διευθύνοντα Σύμβουλο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου που έχει στην αρμοδιότητα του την Λιμενική πολιτική της χώρας.

This privacy policy has been compiled to better serve those who are concerned with how their 'Personally identifiable information' (PII) is being used online. PII, as used in US privacy law and information security, is information that can be used on its own or with other information to identify, contact, or locate a single person, or to identify an individual in context. Please read our privacy policy carefully to get a clear understanding of how we collect, use, protect or otherwise handle your Personally Identifiable Information in accordance with our website.
What personal information do we collect from the people that visit our blog, website or app?
When ordering or registering on our site, as appropriate, you may be asked to enter your name, email address, mailing address, phone number, VAT Number or other details to help you with your experience.
When do we collect information?
We collect information from you when you fill out a form or enter information on our site.
How do we use your information?
We may use the information we collect from you when you register, make a purchase, sign up for our newsletter, respond to a survey or marketing communication, surf the website, or use certain other site features in the following ways:
      To allow us to better service you in responding to your customer service requests.
How do we protect visitor information?
Our website is scanned on a regular basis for security holes and known vulnerabilities in order to make your visit to our site as safe as possible.
We use regular Malware Scanning.
Your personal information is contained behind secured networks and is only accessible by a limited number of persons who have special access rights to such systems, and are required to keep the information confidential. In addition, all sensitive/credit information you supply is encrypted via Secure Socket Layer (SSL) technology.
We implement a variety of security measures when a user enters, submits, or accesses their information to maintain the safety of your personal information.
All transactions are processed through a gateway provider and are not stored or processed on our servers.
Do we use 'cookies'?
Yes. Cookies are small files that a site or its service provider transfers to your computer's hard drive through your Web browser (if you allow) that enables the site's or service provider's systems to recognize your browser and capture and remember certain information. For instance, we use cookies to help us remember and process the items in your shopping cart. They are also used to help us understand your preferences based on previous or current site activity, which enables us to provide you with improved services. We also use cookies to help us compile aggregate data about site traffic and site interaction so that we can offer better site experiences and tools in the future.
We use cookies to:
      Understand and save user's preferences for future visits.
You can choose to have your computer warn you each time a cookie is being sent, or you can choose to turn off all cookies. You do this through your browser (like Internet Explorer) settings. Each browser is a little different, so look at your browser's Help menu to learn the correct way to modify your cookies.
If you disable cookies off, some features will be disabled It won't affect the users experience that make your site experience more efficient and some of our services will not function properly.
However, you can still place orders .
Third Party Disclosure
We do not sell, trade, or otherwise transfer to outside parties your personally identifiable information.
Third party links
Occasionally, at our discretion, we may include or offer third party products or services on our website. These third party sites have separate and independent privacy policies. We therefore have no responsibility or liability for the content and activities of these linked sites. Nonetheless, we seek to protect the integrity of our site and welcome any feedback about these sites.
Google
Google's advertising requirements can be summed up by Google's Advertising Principles. They are put in place to provide a positive experience for users. https://support.google.com/adwordspolicy/answer/1316548?hl=en
We use Google AdSense Advertising on our website.
Google, as a third party vendor, uses cookies to serve ads on our site. Google's use of the DART cookie enables it to serve ads to our users based on their visit to our site and other sites on the Internet. Users may opt out of the use of the DART cookie by visiting the Google ad and content network privacy policy.
We have implemented the following:
      Demographics and Interests Reporting
We along with third-party vendors, such as Google use first-party cookies (such as the Google Analytics cookies) and third-party cookies (such as the DoubleClick cookie) or other third-party identifiers together to compile data regarding user interactions with ad impressions, and other ad service functions as they relate to our website.
Opting out:
Users can set preferences for how Google advertises to you using the Google Ad Settings page. Alternatively, you can opt out by visiting the Network Advertising initiative opt out page or permanently using the Google Analytics Opt Out Browser add on.
California Online Privacy Protection Act
CalOPPA is the first state law in the nation to require commercial websites and online services to post a privacy policy. The law's reach stretches well beyond California to require a person or company in the United States (and conceivably the world) that operates websites collecting personally identifiable information from California consumers to post a conspicuous privacy policy on its website stating exactly the information being collected and those individuals with whom it is being shared, and to comply with this policy. - See more at: http://consumercal.org/california-online-privacy-protection-act-caloppa/#sthash.0FdRbT51.dpuf
According to CalOPPA we agree to the following:
Users can visit our site anonymously
Once this privacy policy is created, we will add a link to it on our home page, or as a minimum on the first significant page after entering our website.
Our Privacy Policy link includes the word 'Privacy', and can be easily be found on the page specified above.
Users will be notified of any privacy policy changes:
      On our Privacy Policy Page
Users are able to change their personal information:
      By logging in to their account
How does our site handle do not track signals?
We honor do not track signals and do not track, plant cookies, or use advertising when a Do Not Track (DNT) browser mechanism is in place.
Does our site allow third party behavioral tracking?
It's also important to note that we do not allow third party behavioral tracking
COPPA (Children Online Privacy Protection Act)
When it comes to the collection of personal information from children under 13, the Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) puts parents in control. The Federal Trade Commission, the nation's consumer protection agency, enforces the COPPA Rule, which spells out what operators of websites and online services must do to protect children's privacy and safety online.
We do not specifically market to children under 13.
Fair Information Practices
The Fair Information Practices Principles form the backbone of privacy law in the United States and the concepts they include have played a significant role in the development of data protection laws around the globe. Understanding the Fair Information Practice Principles and how they should be implemented is critical to comply with the various privacy laws that protect personal information.
In order to be in line with Fair Information Practices we will take the following responsive action, should a data breach occur:
We will notify the users via email
      Within 7 business days
We also agree to the individual redress principle, which requires that individuals have a right to pursue legally enforceable rights against data collectors and processors who fail to adhere to the law. This principle requires not only that individuals have enforceable rights against data users, but also that individuals have recourse to courts or a government agency to investigate and/or prosecute non-compliance by data processors.
CAN SPAM Act
The CAN-SPAM Act is a law that sets the rules for commercial email, establishes requirements for commercial messages, gives recipients the right to have emails stopped from being sent to them, and spells out tough penalties for violations.
We collect your email address in order to:
To be in accordance with CANSPAM we agree to the following:

If at any time you would like to unsubscribe from receiving future emails, you can
and we will promptly remove you from ALL correspondence.

Contacting Us

 

If there are any questions regarding this privacy policy you may contact us using the information below.
www.corfuport.gr
Corfu
Greece
New Port Building
Kerkyra
49100
webmaster[at]corfuport.gr
+30 26610 45551
Last Edited on 2017-03-04