Το λιμάνι της Κέρκυρας είχε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να υποδεχθεί το νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο Majestic Princess σαν το πρώτο ελληνικό λιμάνι της «παρθενικής» του σαιζόν και συνάμα το δεύτερο στη σειρά λιμάνι μετά το Kotor στην εναρκτήρια κρουαζιέρα του στην Αδριατική. Το 4.250 χωρητικότητας επιβατών Majestic Princess ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι την Τρίτη 4/4 από την Civitavecchia ενώ στο δίμηνο Μεσογειακό της πρόγραμμα εκτός της Κέρκυρας έχουν συμπεριληφθεί και αλλά ελληνικά λιμάνια όπως του Πειραιά, των Χανίων, της Μυκόνου, της Χίου, του Κατάκολου και της Ρόδου. Στο λιμάνι και την πόλη της Κέρκυρας θα παραμείνει για 10 ώρες και θα αναχωρήσει τις 18:00 για Civitavecchia.

Ναυπηγεία & τελετή καθέλκυσης

Το τρίτο πλοιο κατηγορίας Royal Princess χτίστηκε από τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri Monfalcone για την εταιρεια Princess Cruises, ένα εμπορικό σήμα του ομίλου Carnival, ο μεγαλύτερος φορέας διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων του κόσμου, παραδόθηκε σήμερα στο ναυπηγείο Monfalcone παρουσία του Ιταλού πρωθυπουργού, Paolo Gentiloni.

Την τελετή παρακολούθησαν η Πρόεδρος της Περιφέρειας του Friuli Venezia Giulia, Debora Serracchiani, για την ιδιοκτήτρια εταιρεια ο Micky Arison, πρόεδρος της Carnival Corporation, ο Arnold Donald, διευθύνων σύμβουλος της Carnival Corporation, Stein Kruse, CEO της Holland America Group, και ο Jan Swartz, Πρόεδρος του Ομίλου της Princess Cruises και Carnival Αυστραλιας.

Χτισμένο βάση του επιτυχημένου project του «Royal Princess» και «Regal Princess», που παραδοθηκαν στο ίδιο ναυπηγείο του Monfalcone αντίστοιχα, το 2013 και το 2014 και παρουσιάζοντας την νέα γενιά κρουαζιεροπλοίων, το οποίο επίσης είναι το μεγαλύτερο πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ιταλία, είναι σε θέση να φιλοξενήσει 4.250 επιβάτες σε 1.780 καμπίνες και 1.350 μέλη του πληρώματος. Το «Majestic Princess», το οποίο φέρει σημαία Βερμούδων, προσφερει το ιστορικό λογότυπο της Princess Cruises ζωγραφισμένο και στις δύο πλευρές στην πλώρη του πλοίου μαζι με κινέζικα ιδεογράμματα «Sheng Shi GNG Zh Hao», που σημαίνει «Μεγάλο Πνεύμα – Grand Spirit”. Είναι το πρώτο πλοίο ειδικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την Fincantieri για την κινεζική αγορά: στην πραγματικότητα, ένας αριθμός νέων χωρων έχουν δημιουργηθεί επί του σκάφους, όπως αίθουσες καραόκε και εστιατόρια αφιερωμένασε διαφορετικες κουζινες με ένα ευρύ φάσμα γαστρονομικών επιλογών, ρητά προσαρμοσμένο για τα γούστα και τις συνήθειες των κινεζων επιβατων.

Το πλοίο, όπως και τα «Royal Princess» και «Regal Princess», αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο για την καινοτόμο διάταξη, τις εξαιρετικές επιδόσεις και την κορυφαία ποιότητα των της των state-of-the-art τεχνολογίας. Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η καινοτομία και η φροντίδα των πελατών αποτελούν θεμελιώδεις δράσεις για την επαναβεβαίωσή της ηγετικής θέσης στην αγορά και την περαιτέρω εδραίωση της ιστορικήσ συνεργασίας της Fincantieri με τον Όμιλο Carnival, μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο.

Επίσημη έναρξη Κρουαζιέρας

Ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας θέλοντας να συνδυάσει την παρουσία του νεότευκτου και επιβλητικού σε μέγεθος πλοίου (330μ)(το 17ο μεγαλύτερο πλοίο παγκοσμίως) στην Κέρκυρα για την «Επίσημη Έναρξη» της τουριστικής σαιζόν της Κρουαζιέρας με μια σειρά δράσεων με σκοπό την καλύτερη τουριστική προβολή της Κέρκυρας και την παράλληλη αναγνώριση της ικανότητας του προορισμού Κέρκυρα της υποδοχής και φιλοξενίας πλοίων τέτοιου βεληνεκούς με φυσική απόρροια την οικονομική τόνωση των επιχειρήσεων του νησιού.

Συγκεκριμένα, ο ΟΛΚΕ είχε διοργανώσει και ετοιμάσει μια άρτια κάλυψη της άφιξης του από νωρίς το πρωί, από θαλάσσης, από αέρα (drone) και από έδαφος – με συνολική κάλυψη από 4 κάμερες ενώ παράλληλα στην προβλήτα των Κρουαζιεροπλοίων καλωσόριζαν τους επισκέπτες 2 τεράστια πανό. Ακολούθως στήθηκε μια «Ελληνική Γιορτή» με ελληνικούς αλλά και ντόπιους χορούς από νέους και νέες με κερκυραϊκές ενδυμασίες που προσφέραν τοπικά εδέσματα στους επισκέπτες και των 2 κρουαζιεροπλοίων που κατέπλευσαν σήμερα στην Κέρκυρα – Majestic Princess & Viking Sky πριν την εξόρμηση τους προς την πόλη της Κέρκυρας.

Έθιμο Τσουτσουμίδας

Αναλυτικά, ο Οργανισμός θέλησε να γνωρίσει στους επισκέπτες το έθιμο της Τσουτσουμίδας, το λαμπερό μαντήλι της χαράς * δίνοντας στους «τολμηρούς» που έλαβαν μέρος στην πανηγυρική ατμόσφαιρα, μια καρτ ποστάλ και μια Τσουτσουμίδα και με αυτόν τον τρόπο να μεταφέρουν την ξεχωριστή εμπειρία που βίωσαν κατά την ολιγόωρη παραμονή τους στο νησί μας.

Παράλληλα ο Οργανισμός εκπροσωπούμενος από την Διευθύντρια κα. Βασιλική Μαρτζούκου, τον Υπεύθυνο Ασφαλείας κ. Αριστείδη Μπατσούλη, τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας κ. Κωνσταντίνο Κουρή και άλλα στελέχη του, συνοδευόμενοι από τον τοπικό πράκτορα κ. Γεώργιο Αυγούστη της εταιρείας Charitos Enterprises συναντήθηκαν με τον πλοίαρχο και αξιωματούχους του πλοίου για την καθιερωμένη - αλλά και συνάμα ιδιαίτερη λόγω της περίστασης - ανταλλαγή αναμνηστικών πλακετών και δώρων.

Ο πλοίαρχος Mr. Dino Sagani με μεγάλη χαρά υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία του Λιμένα τονίζοντας ότι η Κέρκυρα είναι το πρώτο ελληνικό λιμάνι που καταπλέει το Majestic Princess, ενημερώνοντας την ότι έχει επισκεφτεί την Κέρκυρα στο παρελθόν ως καπετάνιος των κρουαζιεροπλοίων Royal Princess & Regal Princess ενώ ζήτησε να του εξηγήσουν για το έθιμο της Τσουτσουμίδας καθώς παρακολουθούσε τις εκδηλώσεις από την γέφυρα του πλοίου.

Το πλοίο στο παρθενικό του ταξίδι μετέφερε 2.888 επιβάτες στην πλειοψηφία τους Άγγλους, Κινέζους, Γιαπωνέζους, Ιταλούς, & Αμερικανούς , με συνολικά 60 εθνικότητες που επέλεξαν την εναρκτήρια Κρουαζιέρα του Majestic Princess.

*Είναι ο παραδοσιακός κεφαλόδεσμος της περιοχής της Μέσης Κέρκυρας. Πρόκειται για ένα σταμπωτό βαμβακερό μαντήλι με θέμα πολύχρωμα φτερά παγωνιού επάνω σε λαμπερό κόκκινο χρώμα.

Η Τσουτσουμίδα φοριέται και στο κεφάλι, αλλά η συνηθισμένη της θέση είναι να κρέμεται από τη ζώνη της πλουμιστής επίσημης φορεσιάς στις γιορτές και στα πανηγύρια. Στον χορό, οι χορεύτριες πιάνονται με τις διπλανές τους μέσω του μαντηλιού αυτού. Η τσουτσουμίδα συνδέεται με την καλή τύχη.

Στους γάμους κάποτε σκέπαζαν τα προικιά με το πολύχρωμο αυτό μαντήλι όταν τα κουβαλούσαν από το σπίτι της νύφης στου γαμπρού. Επίσης, τα έδεναν στα χάμουρα των υποζύγιων που κουβαλούσαν τα προικιά. Σήμερα, πολλές φορές δένουν μία τσουτσουμίδα στο καθρεφτάκι του αυτοκινήτου που θα μεταφέρει τη νύφη!