1.1   O Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε. (εφεξής ΟΛΚΕ) αποτελεί Φορέα Διοίκησης / Διαχείρισης & Εκμετάλλευσης του λιμένα Κέρκυρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδρυτικού της Ν. 2932/2001

2.1   O ΟΛΚΕ έχοντας υπόψη:

   2.1.1   το Π.Δ. 83/2022 «Κανονισμός περί ρύθμισης θεμάτων των ρυμουλκών πλοίων αναφορικά με τις τεχνικές προδιαγραφές σχεδίασης και κατασκευής, τη δύναμη έλξης, την ευστάθεια, τον πυροσβεστικό και αντιρρυπαντικό εξοπλισμό και τροποποίηση του π.δ. 1337/1981 (Α’ 333)» (Α’ 229) και ιδίως της παρ. 5 του άρθρου 9.

   2.1.2   τον Κανονισμού (ΕΕ) 2017/352 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Φεβρουαρίου 2017 για τη θέσπιση πλαισίου όσον αφορά την παροχή λιμενικών υπηρεσιών και κοινών κανόνων για τη χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων.

   2.1.3   το άρθρου 6 της αριθμ. 3131.1/01/93/21.04.1993 απόφασης του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας «Έγκριση του Γενικού Κανονισμού Λιμένος με αριθμ. 1» (Β΄336), όπως ισχύει.


5 σχόλια στο “Άρθρο 1 - Προοίμιο - Εισαγωγή”

  1. Δευτέρα, 05 Ιανουάριος 2026 14:31
    Κανένα σχόλιο στο Άρθρο 1
  2. Παρασκευή, 29 Μαϊος 2026 08:29
    Κανένα σχόλιο στο Άρθρο 1
  3. Παρασκευή, 29 Μαϊος 2026 09:24
    ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΛΚΕ ΑΕ

    Της ναυτικής εταιρείας «ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με ΑΦΜ 997757646, η οποία εδρεύει στην Κέρκυρα (3ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Κέρκυρας-Παλαιοκαστρίτσας, Κέρκυρα 49100) και εκπροσωπείται νόμιμα
    ΕΠΙ
    Του αναρτηθέντος προς δημόσια διαβούλευση παρά του «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Α.Ε.» στον διαδικτυακό ιστότοπο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» «Σχεδίου «Κανονισμού για την ασφαλή εκτέλεση ρυμουλκήσεων των πλοίων κατά την πρόσδεση και την απόδεσή τους στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Κερκύρας Α.Ε.».
    -----------------------------------------------------------------------------------------------
    Η εταιρεία μου έχει υπό την πλοιοκτησία της το ρυμουλκό «ΙΩΑΝΝΗΣ» και από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι σήμερα είναι μία από τους κύριους παρόχους ρυμουλκικών υπηρεσιών στο λιμάνι της Κέρκυρας. Η εταιρεία μου υπάγεται στον Όμιλο Ρυμουλκών «ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ», που δραστηριοποιείται στο λιμάνι της Κέρκυρας από το 1967 και από τότε μέχρι σήμερα παρέχει με τα εκάστοτε ρυμουλκά πλοιοκτησίας των εταιρειών του Ομίλου αδιαλείπτως επί 59 συναπτά έτη πάσης φύσεως ρυμουλκικές υπηρεσίες στο λιμάνι αυτό, εξυπηρετώντας αυτό και τα πλοία, φορτηγά και κρουαζιερόπλοια, που «καλούν» στο λιμάνι, με συνέπεια, επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα. Η εταιρεία μου τάσσεται, όπως και ο Όμιλος ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ, υπέρ των πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό των ρυμουλκών. Για τον λόγο αυτό πρόσφατα αναβάθμισα το ρυμουλκό μου «ΙΩΑΝΝΗΣ» με σύστημα πιστοποιημένης πυροσβεστικής ικανότητας Fi Fi – ½.
    Με το παρόν παραθέτω τις απόψεις μου επί του «Σχεδίου Κανονισμού για την ασφαλή εκτέλεση ρυμουλκήσεων των πλοίων κατά την πρόσδεση και την απόδεσή τους στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Κερκύρας Α.Ε» (εφεξής το προς διαβούλευση «Σχέδιο Κανονισμού»), το οποίο ο «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Α.Ε.» (εφεξής ΟΛΚΕ Α.Ε.), ως φορέας διοίκησης, διαχείρισης & εκμετάλλευσης του λιμένος της Κερκύρας, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, έχοντας υπ’ όψη, όπως αναφέρεται στο εν λόγω Σχέδιο Κανονισμού, το Προεδρικό Διάταγμα 83/2022 (ΦΕΚ Α΄ 229) «Κανονισμός περί ρύθμισης θεμάτων των ρυμουλκών πλοίων αναφορικά με τις τεχνικές προδιαγραφές σχεδίασης και κατασκευής, τη δύναμη έλξης, την ευστάθεια, τον πυροσβεστικό και αντιρρυπαντικό εξοπλισμό και τροποποίηση του ΠΔ 1337/1981 (ΦΕΚ Α΄333) (Α229) και ιδία το άρθρο 9 παρ. 5 αυτού, τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/352 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Φεβρουαρίου 2017 για «τη θέσπιση πλαισίου όσον αφορά την παροχή λιμενικών υπηρεσιών και κοινών κανόνων για τη χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων» και το άρθρο 6 της υπ’ αριθμ. 3131.1/01/93/21.04.1993 απόφασης του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας «Έγκριση του Γενικού Κανονισμού Λιμένος με αριθμό 1» (Β’ 336), όπως ισχύει.
    Το άρθρο 9 παρ. 5 του ΠΔ 83/2022 προβλέπει τη δυνατότητα στους φορείς, στους οποίους ανήκει η πάσης φύσεως εκμετάλλευση και διαχείριση λιμένων, εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων, προβλητών, τερματικών σταθμών και εξεδρών, να εκδίδουν Κανονισμό για την ασφαλή πρόσδεση/απόδεση και επιφυλακή των υπόχρεων σε ρυμούλκηση ή επιφυλακή πλοίων.
    Όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 «Ορισμοί» του Σχεδίου Κανονισμού, οι όροι που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Κανονισμού νοούνται οι οριζόμενοι στο άρθρο 2 του ΠΔ 83/2022.
    Το Σχέδιο Κανονισμού θα έπρεπε να έχει σε κάθε περίπτωση μόνο συμπληρωματικό και εκτελεστικό χαρακτήρα σε σχέση με το ΠΔ 83/2022 επί όλως ειδικών και τεχνικών ζητημάτων (Πρ. Επεξ. ΣτΕ 91/2022, Σκέψη 6η). Ωστόσο, το εν λόγω Σχέδιο Κανονισμού περιλαμβάνει πρωτογενώς ρυθμίσεις, οι οποίες προσβάλλουν την αρχή της αναλογικότητας και συνιστούν ευθεία προσβολή των αρχών του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού.
    Σε Ενωσιακό επίπεδο, τα συναφή ζητήματα ρυθμίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/352 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Φεβρουαρίου 2017 για «τη θέσπιση πλαισίου όσον αφορά την παροχή λιμενικών υπηρεσιών και κοινών κανόνων για τη χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων», ο οποίος περιλαμβάνει υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις, τις οποίες επίσης παραβιάζει ευθέως το Σχέδιο Κανονισμού.
    Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2017/352 της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι άμεσης εφαρμογής και ισχύος και δεν απαιτείται παρέμβαση της νομοθετικής, κανονιστικής ή εκτελεστικής εξουσίας του Κράτους για να ισχύσει σε αυτό και γεννά δικαιώματα και υποχρεώσεις για το κράτος και τους ιδιώτες από το χρονικό σημείο έναρξης της ισχύος του.
    Το άρθρο 4 παρ. 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/352 αναφέρει ότι «ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σε όλους τους θαλάσσιους λιμένες του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, όπως απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) 1315/2013». Στο παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού (ΕΕ) 1315/2013» εμπεριέχεται το λιμάνι της Κέρκυρας στους διεθνείς λιμένες και, ως εκ τούτου, οφείλει ο ΟΛΚΕ Α.Ε., ως φορέας διαχείρισης του εν λόγω λιμένα, να συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις του εν λόγω Κανονισμού (ΕΕ) 2017/352.
    Με τη θέσπιση με το Σχέδιο Κανονισμού νεότερων αυστηροποιημένων προϋποθέσεων παροχής λιμενικών υπηρεσιών και δραστηριοποίησης ρυμουλκών στο λιμάνι της Κέρκυρας, παραβιάζονται ευθέως οι διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/352 και η αρχή της αναλογικότητας, της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης ενώ περιορίζεται αδικαιολόγητα και υπέρμετρα η δυνατότητα δραστηριοποίησης ρυμουλκών και νοθεύεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός.
    Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις στο Σχέδιο Κανονισμού του ΟΛΚΕ Α.Ε. τα οποία δύνανται να δραστηριοποιηθούν στο λιμάνι της Κέρκυρας, που αφορούν την ελάχιστη απαιτούμενη δύναμη έλξης και τον ελάχιστο αριθμό ρυμουλκών ανά εξυπηρετούμενο πλοίο, στη μη δραστηριοποίηση στο λιμάνι της Κέρκυρας οποιουδήποτε ρυμουλκού με ελκτική δύναμη μικρότερη των τριάντα (30) τόνων, στην πιστοποιημένη πυροσβεστική ικανότητα τουλάχιστον Fi Fi - 1, στην ηλικία των ρυμουλκών που δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των τριάντα (30) ετών και στη μη χρήση και δραστηριοποίηση στο λιμάνι της Κέρκυρας ρυμουλκών που διαθέτουν για την πρόωσή τους μία έλικα (μονέλικα) υπερβαίνουν κατά πολύ τις απαιτήσεις του ΠΔ 83/2022 και είναι σε ευθεία αντίθεση με αυτό και με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/352 και λειτουργούν περιοριστικά, επιφέρουν την μείωση των ρυμουλκών που δικαιούνται να δραστηριοποιηθούν στο λιμάνι της Κέρκυρας και συνεπάγεται τον αποκλεισμό δραστηριοποίησης ρυμουλκών, εν οις και του ρυμουλκού μου, στο λιμάνι της Κέρκυρας, κατά παραβίαση των αρχών του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού.
    Εάν εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις του Σχεδίου Κανονισμού αποκλείεται το ρυμουλκό μου να δραστηριοποιηθεί στο λιμάνι της Κέρκυρας, διότι έχει πυροσβεστική ικανότητα Fi Fi 1/2 (και όχι Fi Fi -1, όπως απαιτεί το Σχέδιο Κανονισμού), η ηλικία του είναι μεγαλύτερη των τριάντα (30) ετών και διαθέτει για την πρόωσή του μία έλικα (μονέλικο) και αντικειμενικά δεν είναι δυνατόν να προσαρμοστεί στις ρυθμίσεις αυτές, ως προς την ηλικία και την πρόωσή του ως μονέλικου ενώ θα περιοριστούν δραστικά τα ρυμουλκά προς δραστηριοποίηση και εξυπηρέτηση των αναγκών των πλοίων που προσδένουν και αποδένουν στο λιμάνι της Κέρκυρας, σε βάρος της ομαλής λειτουργίας του λιμένα, διότι τα ρυμουλκά δεν θα επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες ρυμούλκησης των πλοίων στο λιμάνι αυτό και θα δημιουργηθούν μονοπωλιακές πρακτικές, με επακόλουθη συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση του κόστους προσέγγισης των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Κέρκυρας, χωρίς σε καμία περίπτωση οι ανάγκες και οι υφιστάμενες συνθήκες λειτουργίας του λιμένος να μπορούν να το δικαιολογήσουν.
    Είναι σαφές ότι το Σχέδιο Κανονισμού με τις ρυθμίσεις αυτές και τους όρους αυτούς, καθιστά αδύνατο σε μένα να τους εφαρμόσω στο ρυμουλκό μου και δεν κατατείνει στην προσαρμογή των υπαρχόντων και λειτουργούντων στο λιμάνι της Κέρκυρας ρυμουλκών, εν οίς και του δικού μου, στις ρυθμίσεις αυτού αλλά αντιθέτως προκαλεί και οδηγεί ευθέως στην απόσυρση και στον αποκλεισμό του ρυμουλκού μου, που δραστηριοποιείται ανελλιπώς από το 2017 μέχρι σήμερα στο λιμάνι της Κέρκυρας και στην αποδυνάμωση του ανταγωνισμού και στην μη επαρκή εξυπηρέτηση των αναγκών του λιμένος της Κέρκυρας.
  4. Παρασκευή, 29 Μαϊος 2026 10:17
    2.1.1 Δεν έχει λάβει υπ όψιν όπως αναφέρει το ΠΔ αφού οι προδιαγραφές που αναφέρονται είναι υπερβολικές για ένα τουριστικό λιμάνι χωρίς επικίνδυνα φορτία.
  5. Παρασκευή, 29 Μαϊος 2026 11:12
    Στο άρθρο 1.2.1 του σχεδίου Κανονισμού: Nα συμπληρωθεί «το Π.Δ. 83/2022, όπως τροποποιήθηκε με το ΠΔ 16/2025…».